Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pyzy na parze

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3/4 szklanki
drożdże 15-20 gram
mąka pszenna ok. 1 kg
jajko 2-3 szt
oliwa troszkę
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pyzy na parze

Z mleka drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn.

Ubić jajka, dodać sól, a potem rozczyn i mąkę. Wyrobić ciasto, dodać troszkę oliwy.
Formować kulki, zostawić na jakiś czas do wyrośnięcia.

Gotować na parze minimum 5 min.

Podawać z sosem mięsnym lub na słodko.

--> Z podanej proporcji wyszło mi ponad 30 sztuk średniej wielkości. Spokojnie najadły się 4 osoby i jeszcze zostało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 11.06.2012 22:34
polecam
ajres 11.06.2012 22:34
polecam
Dorian 01.06.2012 11:00
super
safcia 02.05.2012 17:16
sa pyszniutkie
mic 14.03.2012 10:37
dawno nie robiłem ich sam..
jozefinach 13.03.2012 09:42
Pyszności, uwielbiam domowe pyzy.
Kas2 12.03.2012 17:04
pięknie wyrośnięte
emylka86 16.02.2012 10:31
babcia zawsze takie pyzy podawała mi z jagodami : ))
jola1508 13.02.2012 18:11
aż zgłodniałam ;)
jola1508 13.02.2012 18:11
aż zgłodniałam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak