Sposób przygotowania

z drożdży,odrobiny cukru,mąki i letniego mleka zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany odstawić do wyrośnięcia,pozostałą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,cukrem,cukrem waniliowym i skórką cytrynową dodać jedno jajko i wyrośnięty rozczyn mleko letnie następnie wyrabiać ciasto stopniowo wlewając roztopiony i przestudzony tłuszcz ciasto wyrabiać tak długo aż zacznie odklejać się od ręki posypać mąką przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,ze śliwek usunąć pestki jak ciasto podwoi swą objętość to zrobić 15 placuszków na środku każdego układać śliwkę i sklejać tak aby wyszła nam bułeczka układać na blasze i poczekać aż wyrosną,w międzyczasie przygotować kruszonkę z margaryny,mąki,cukru i cukru waniliowego,w naczyniu rozkłócić jajko z odrobiną mleka posmarować każdą bułkę posypać kruszonką i upiec w temp.180st.ok.30min.po wystudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !