Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki
mąka 3 szkl.
drożdże 5 dkg.
mleko 1 szkl.
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy
jajko 2 szt.
margaryna 1/2 kost.
skórka z cytryny
sól szczypta
kruszonka
mąka 1i1/3 szkl.
cukier 1 szkl.
margaryna 20 dkg.
cukier waniliowy
cynamon Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: bułki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

z drożdży,odrobiny cukru,mąki i letniego mleka zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany odstawić do wyrośnięcia,pozostałą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,cukrem,cukrem waniliowym i skórką cytrynową dodać jedno jajko i wyrośnięty rozczyn mleko letnie następnie wyrabiać ciasto stopniowo wlewając roztopiony i przestudzony tłuszcz ciasto wyrabiać tak długo aż zacznie odklejać się od ręki posypać mąką przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,ze śliwek usunąć pestki jak ciasto podwoi swą objętość to zrobić 15 placuszków na środku każdego układać śliwkę i sklejać tak aby wyszła nam bułeczka układać na blasze i poczekać aż wyrosną,w międzyczasie przygotować kruszonkę z margaryny,mąki,cukru i cukru waniliowego,w naczyniu rozkłócić jajko z odrobiną mleka posmarować każdą bułkę posypać kruszonką i upiec w temp.180st.ok.30min.po wystudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 19.04.2013 20:39
uwielbiam takie
Pietruszka 28.12.2012 12:44
pyszna bułeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak