Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z grilowanym bakłażanem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż arborio 150 g
bakłażan 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1/2 szt
oliwa 3-4 łyżki
masło 2 łyżki
pieprz kolorowy
sól
parmezan starty 50 g
bulion drobiowy 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z grilowanym bakłażanem

Bakłażana kroimy w grube plastry, solimy, smarujemy oliwą i grillujemy aż będzie miękki i zbrązowieje. Grillowanego bakłażana kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Do rondla (najlepiej z grubym dnem) wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż zrobi się przezroczysta, dorzucamy czosnek i papryczkę.
Na smażącą się cebulkę wsypujemy suchy ryż i smażymy ok. 2 minuty, następnie dorzucamy pokrojonego bakłażana i przyprawy. Dolewamy niewielką część bulionu i ciągle mieszając podgrzewamy aż ryż wchłonie bulion. Wtedy dodajemy kolejną porcję bulionu. Postępujemy tak do czasu aż ryż wchłonie cały bulion i jest miękki.
Odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cały czas mieszając, gdy się rozpuści dodajemy parmezan. Podajemy gorące i nie odgrzewane.
Smakuje sto razy lepiej niż wygląda ;)
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 23.02.2012 10:56
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak