Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka, zostawić aż zaczną pracować.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać roztopione masło, pracujące drożdże i stopniowo dodając mleka ugniatać aż powstanie gładkie elastyczne ciasto, jeżeli będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę i odłożyć do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę z cukru, mąki i masła.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, uformować podłużne lub okrągłe bułki, posypać kruszonką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 st, piec bułki ok. 15-20 minut w zależności od wielkości.


Smacznego

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    idealna ze świeżym masełkiem na śniadanie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    smakowite :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    świetne! pięknie wyrosły
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !