Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w piórka. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki.
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną wątróbkę oprószyć mąką.
Cebulę podsmażyć na oleju na głębokiej patelni, gdy się zeszkli dodać czosnek, jabłka i śliwki. Przesmażyć i odłożyć na miseczkę.
Na patelnię wrzucić wątróbkę i krótko obsmażyć, tylko tyle żeby mąka się zrumieniła. Wątróbkę przełożyć na miseczkę z cebulką, na patelnię nalać trochę wody, przemieszać żeby odgotować podsmażoną mąkę, dodać wątróbkę i cebulą z jabłkiem, posypać pieprzem i papryką, uzupełnić wodą aby zakryć wątróbkę i dusić ok. 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkryć, posolić i odparować wodę do uzyskania gęstego sosu.

Podawać z ziemniakami lub kaszą, najlepiej w towarzystwie konserwowej papryki lub ogórków.

Smacznego

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lilo

    pychotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    super!
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lubie wątróbkę .
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    zjadłabym taką wątróbeczkę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !