Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niebiańska Rozkosz

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier kryształ 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
aromat śmietankowy kilka kropel
mleko 2% 3 szklanki
masło 20 dag
cukier waniliowy 1 torebka
budyń toffi 2 opakowania
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
śmietanka kremowa 3/4 litra
cukier puder 6 łyżek
gorzka czekolada 1 tabliczka
woda 1/3 (gorąca)
woda zimna 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Niebiańska Rozkosz

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej.Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.Wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę.Piec około 25 minut w 180 stopni.Po upieczeniu biszkopt ostudzić, nasączyć ponczem.Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie.Chwilkę pogotować na małym ogniu.Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony biszkopt.Wystudzić.Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody.Wsypać i rozpuścić żelatynę.Ostudzić.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.Dodać ostudzoną kawę z żelatyną i wymieszać.Masę śmietankową wyłożyć na budyniową.Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę.Ciasto schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika111 11.02.2012 16:27
Mmmm słodkości! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak