Sposób przygotowania

Daktyle posiekać drobno, zalać podgrzanym mlekiem.
Mąkę pszenną przesianą wymieszać z mąką orzechową, sodą, proszkiem do pieczenia i brązowym cukrem. Dodać drobno pokrojone zimne masło i utrzeć jak na kruszonkę. Daktyle odcedzić, z mlekiem z ich namaczania wymieszać 1 jajko. Dolać mleko z jajkiem i namoczone daktyle do wymieszanej mąki, delikatnie zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Piekarnik nagrzać do 200 st.
Zagniecione ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Foremką lub szklanką wycinać bułeczki. ja wycinałam szklanką do whisky i wyszło mi 12 bułeczek.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut.

Najlepsze ciepłe z miodem lub dżemem.

Smacznego

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    supeer!
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    och! i ach! moje smaki, tylko skąd wziąć mąkę orzechową.. można zastąpić mielonymi orzechami?
  • 0
    original
    Opublikowano

    freekate

    mąkę orzechową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, kupowałam już i arachidową i z orzechów włoskich :) pewnie można zastąpić orzechami drobniutko zmielonymi, tylko orzechy są oleiste i mnie po mieleniu wychodziła raczej masa niż pył:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo fajne bułeczki.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest bardzo smaczne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !