Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
mąka pełnoziarnista 2 szklanki
otręby owsiane 150 gram
sól 1 czubata łyżka
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 1 szklanka
olej do smażenia
cebula 2 duże sztuki
białko do posmarowania
drożdże świeże 50 gram
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cebulą

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, doprawić do smaku solą, przestudzić.
Krok 1 - Chleb z cebulą foto
2
Obie mąki wymieszać z otrębami i solą.
Krok 2 - Chleb z cebulą foto
3
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i 1 czubatej łyżeczki mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb z cebulą foto
4
Do suchych składników wlać wodę, rozczyn drożdżowy, dodać cebulę.
Krok 4 - Chleb z cebulą foto
5
Wymieszać, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Chleb z cebulą foto
6
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść.
Krok 6 - Chleb z cebulą foto
7
Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok.pół godziny.
Krok 7 - Chleb z cebulą foto
8
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem.
Krok 8 - Chleb z cebulą foto
9
Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Krok 9 - Chleb z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 25.06.2013 23:20
Piękny chlebek. Zjadłabym kromeczkę.
IZABELA29 27.05.2013 20:58
musi wybornie smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak