Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką wody. Poczekać aż zaczną pracować. Mąkę przesiać z solą, dodać jajko. oliwę i drożdże. Stopniowo dodawać wody i zagniatać gładkie elastyczne ciasto. Zostawić ciasto w cieple aż podwoi objętość.
Ciasto podzielić na części - jeżeli chcemy większe bajgle na 4, jeżeli mniejsze na 8.
Z każdej części ciasta uformować wałek, złączyć w koło, zostawiając spory otwór w środku bo bajgle urosną.
Uformowane bajgle zostawić do ponownego wyrośnięcia. W szerokim garnku zagotować wodę z pozostałym cukrem
. Po kolei gotować każdy bajgiel 2 minuty, odłożyć odsączone na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami.

Piec 15-25 minut w temperaturze 175 st.

Smacznego

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    smaczne aż ślinka cieknie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobre pieczywo
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    taki rodzaj bułek ..jak się niemylę
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    doskonały przepis
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jakie puszyste :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !