Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajgle nowojorskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 460 g
woda 125 ml
cukier 3 łyżki
drożdże 20 g
oliwa 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle nowojorskie

Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką wody. Poczekać aż zaczną pracować. Mąkę przesiać z solą, dodać jajko. oliwę i drożdże. Stopniowo dodawać wody i zagniatać gładkie elastyczne ciasto. Zostawić ciasto w cieple aż podwoi objętość.
Ciasto podzielić na części - jeżeli chcemy większe bajgle na 4, jeżeli mniejsze na 8.
Z każdej części ciasta uformować wałek, złączyć w koło, zostawiając spory otwór w środku bo bajgle urosną.
Uformowane bajgle zostawić do ponownego wyrośnięcia. W szerokim garnku zagotować wodę z pozostałym cukrem
. Po kolei gotować każdy bajgiel 2 minuty, odłożyć odsączone na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami.

Piec 15-25 minut w temperaturze 175 st.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.04.2012 21:35
jakie puszyste :)
Mati13 06.03.2012 09:07
doskonały przepis
IZABELA29 17.02.2012 07:47
taki rodzaj bułek ..jak się niemylę
halina17 10.02.2012 19:48
dobre pieczywo
Karolcia12 10.02.2012 17:17
smaczne aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak