Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
drożdże 30 g
margaryna 80 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek
otarta skórka z pomarańczy
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec z serem

Drożdże dokładnie ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wlewamy do nich ciepłe mleko i mieszamy dokładnie z połową szklanki mąki (bierzemy ją z tego przygotowanego 0,5kg). Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrósł. W tym czasie wsypujemy do miski mąkę, cukier waniliowy, wbijamy dwa jajka, a dwa żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do reszty składników. Do miski wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto ręką. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło, które dodajemy do ciasta, gdy już dobrze je wyrobimy i dalej wyrabiamy, by tłuszcz dokładnie wymieszał się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, by podwoiło swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować masę serową-twaróg ucieramy pałką z cukrem pudrem i otartą skórką z pomarańczy. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na cienki placek i smarujemy masą serową, a następnie zwijamy. Struclę układamy w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Jeżeli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumienił, trzeba je przykryć folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika111 10.02.2012 15:51
fajny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak