Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kebab

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenne 450 g
drożdże 25 g
woda 350 ml
cukier 1/4 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej
Dodatki:
pierś z kurczaka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
przyprawa do gyrosa
olej
cebula
rukola
jogurt naturalny 150 g
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kebab

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewając 50ml wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki i soli dodajemy drożdże i resztę wody i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Ciasto jest bardzo luźne i dość mocno się klei, ale takie właśnie ma być. Im dłużej wyrabiamy tym ciasto mniej się klei. Formujemy kulę, delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, oczywiście pod przykryciem, żeby nie obeschło.
Krok 1 - Domowy kebab foto
2
Wyrośnięte ciasto przerzucamy na stolnicę posypaną mąką. Chwilkę wyrabiamy i dzielmy na 8 części, z każdej z nich formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 2 - Domowy kebab foto
3
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni (rozgrzewamy też blachę na której będziemy piec nasze chlebki).
Każdą z kulek wałkujemy na placek, podsypując mąką
Krok 3 - Domowy kebab foto
4
przenosimy na gorącą (!) blachę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut.
Chlebki nie powinny się zarumienić, mają tylko urosnąć. Ważne jest, żeby kłaść je na rozgrzaną blachę i wstawiać do gorącego pieca, wtedy podczas pieczenia powstanie charakterystyczna kieszonka.
Krok 4 - Domowy kebab foto
5
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a czosnek na plasterki. Mieszamy ze sobą, dodajemy nieco oleju i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na pół godziny
Krok 5 - Domowy kebab foto
6
smażmy na rozgrzanej patelni.
Krok 6 - Domowy kebab foto
7
Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paski, a rukolę tylko myjemy i osuszamy.
Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy do smaku solą ziołową.
Krok 7 - Domowy kebab foto
8
Chlebki pita smarujemy od środka sosem, wkładamy mięso i warzywa, skrapiamy jeszcze sosem i zjadamy :)
Krok 8 - Domowy kebab foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 10.11.2013 09:35
Świetny przepis i jak smacznie wygląda :)
Stenka 15.04.2013 07:38
zachęcająco wygląda, chyba się skuszę
pacpaw 05.12.2012 20:22
kebab od podstaw
reniatka 07.10.2012 21:29
świetny
Anna152 27.09.2012 09:43
super
Anna152 27.09.2012 09:43
super
rjustysia 19.06.2012 10:58
Kebaby mogłabym jeść na okrągło!
IlonaAlbertos 03.03.2012 23:10
Wygląda naprawdę wspaniale.
Iwusia 02.03.2012 23:12
oooo... mniaam ! jak ja dawno nie jadłam , a domowy najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak