Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na bogato

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 40-50 dag
wędzony boczek 20 dag
kiełbasa 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
mąka 1 łyżka
ziemniaki 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1/2 opakowania
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na bogato

Do przygotowania potrzebny jest duży garnek, 4-5 litrowy. Groch najlepiej zamoczyć w wodzie już dzień wcześniej. Dokładnie przepłukać i zalać czystą wodą, zagotować zbierając z wierzchu białą pianę. Po zagotowaniu dodać plastry boczku, ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę oraz warzywa (marchewka, pietruszka, seler) umyte, obrane i starte na drobnej tarce. Dodać por i ząbki czosnku w całości. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem. Gdy groch będzie prawie całkowicie rozgotowany, wyjąć plastry boczku z zupy. Pokroić boczek i kiełbaskę w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć, gdy tłuszcz się lekko wytopi dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Na koniec dodać mąkę, wymieszać i całość wrzucić do zupy. Całość wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 11.03.2012 12:17
super przepis
IrenaM 19.02.2012 21:01
najlepsze są grochówki z łuskanym grochem
kanu83 11.02.2012 22:02
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak