Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, wkruszamy do mąki drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - jest gotowe, kiedy nie przykleja się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 30 min w ciepłe miejsce - objętość ciasta powinna się podwoić.

W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na kawałki. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min.

Z mąki na kruszonkę, cukru i margaryny robimy kruszonkę, czyli łączymy te trzy składniki. Posypujemy nią bułeczki a następnie pieczemy około 30 minut w temp. 180°c

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    nawet pomysł ok...:) coś na szybką przekąskę w ciągu dnia ...:)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    a ile drożdży trzeba?
  • 3
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    pewnie pół kostki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    muszę wypróbować przepis, bo wyglądają apetycznie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    aż zatęskniłam za latem :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    AGNIESZKA103

    bardzo apetyczne te bułeczki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    coś dla nas do kawy na II śniadanie...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    pyszna bułeczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !