Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z łopatką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 40dag
cebula
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z łopatką

Mięso ugotować w bulionie. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć. Ugotowane mięso pokroić na kawałeczki i zmielić razem z cebulą i bułką tartą (do zagęszczenia masy). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi:
ok. 350g mąki,
2 żółtka,
pół szklanki ciepłej wody,
1/2 łyżeczki Soli,
2-3 łyżki masła
Mąkę przesiać z solą,dodać stopione i schłodzone masło,żółtka oraz wodę.Zagnieść ciasto i odstawić na 15min.Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką po czym szklanką wycinać koła. Delikatnie rozciągać i formować palcami, nakładać łyżką farsz i zlepiać pierogi (docisnąć brzegi, by się nie rozpadły przy gotowaniu).
Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować aż wypłyną. Ugotowane podsmażyć na oleju z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak