Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż do sushi II

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szklanka
woda 1 szklanka
ocet ryżowy 6 łyżek
cukier 4 łyżki
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do sushi II

Ryż przepłukać kilka razy w zimnej wodzie (woda po ostatnim płukaniu powinna być jak najbardziej przezroczysta), osączyć, zalać szklanką wody i odstawić na ok. 20-30 minut. Następnie garnek z ryżem wstawić na ogień i przykryć. Kiedy woda zacznie się gotować, skręcić ogień na najmniejszy i gotować, dopóki ryż nie wchłonie całej wody (uważać, żeby ryż się nie przypalił). Po wyłączeniu ognia zostawić ryż jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie przełożyć go do miski, przykryć ściereczką (najlepiej wilgotną). Do małego garnuszka wlać ocet, dodać cukier i sól, wstawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie wlać tak przygotowany ocet do ryżu i delikatnie wmieszać, ponownie przykryć ściereczką i odstawić ryż do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 27.04.2012 23:55
extra
aga130982 17.03.2012 06:35
mniam mniam
Wojt@s
Wojt@s 06.03.2012 10:25
extra
aga130982 29.02.2012 07:41
dobre
eduszo
eduszo 16.02.2012 12:47
Ja uzywam z firmy Hause Asia jest superowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak