Sposób przygotowania

Ryż przepłukać kilka razy w zimnej wodzie (woda po ostatnim płukaniu powinna być jak najbardziej przezroczysta), osączyć, zalać szklanką wody i odstawić na ok. 20-30 minut. Następnie garnek z ryżem wstawić na ogień i przykryć. Kiedy woda zacznie się gotować, skręcić ogień na najmniejszy i gotować, dopóki ryż nie wchłonie całej wody (uważać, żeby ryż się nie przypalił). Po wyłączeniu ognia zostawić ryż jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie przełożyć go do miski, przykryć ściereczką (najlepiej wilgotną). Do małego garnuszka wlać ocet, dodać cukier i sól, wstawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie wlać tak przygotowany ocet do ryżu i delikatnie wmieszać, ponownie przykryć ściereczką i odstawić ryż do wystygnięcia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ja uzywam z firmy Hause Asia jest superowy.
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !