Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona kapusta zasmażana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 sztuk
słonina 6 dkg
cebula 1 sztuk
mąka 2 łyżka
sól 0,5 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczka
sok z cytryny 3 łyżka
cukier 0,5 łyżeczka
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta zasmażana

Kapustę należy oczyścić ze zwiędłych liści, usunąć głąb, opłukać, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem i osączyć. Słoninę opłukać, posiekać i stopić na patelni, skwarki dodać do kapusty, wlać 200 ml wody i dusić około 30 minut na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na tłuszczu wytopionym ze słoniny, oprószyć mąką, zrumienić, dodać do kapusty, doprawić ją solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny, dusić, mieszając. Podawać do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak