Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarne kluseczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kilogram
mąka pszenna 3 szklanka
woda 3/4 szklanka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Czarne kluseczki

Ziemniaki wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Nadmiar soku z ziemniaków odcisnąć na drobnym sicie. Dodać mąkę do ziemniaków, wodę, sól i pieprz i wymieszać, wyrobić ciasto, formować z ciasta małe okrągłe kluseczki. Zagotować wodę w garnku i wrzucać do wrzątku kluseczki. Kluseczki gotujemy około5-6 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ugotowane kluseczki odcedzić i przelać zimną wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 10.02.2012 12:41
moja babcia takie robiła :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak