Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęce pulpeciki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 800 gram
cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuk
bułka czerstwa 0,5 sztuk
masło 2 łyżka
mleko 1/2 szklanka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczka
olej 1/4 szklanka
mąka pszenna 2 łyżka
woda 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęce pulpeciki

Mięso cielęce opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, ostudzić, dodać do mięsa, wbić jajko, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do składników, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz. Wymieszać i wyrobić składniki, formować kulki, wkładać do rondelka z olejem i obsmażyć delikatnie, dodać wodę i dusić pod przykryciem. Na koniec do kubeczka wsypać mąkę, wlać powstały sos z duszenia, rozprowadzić mąkę i wlać do pulpetów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak