Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 3,5 szklanka
mleko 1 szklanka
masło 1 kostka
żółtko jajek 3 sztuk
cukier puder 1/4 szklanka
jabłka 5 sztuk
margaryna 100 gram
mąka pszenna 6 łyżka
cukier 6 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

Jabłka myjemy, suszymy obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. W dalszej kolejności robimy ciasto, aby je wykonać w pierwszej kolejności należy mleko podgrzać do uzyskania ciepłej temperatury, nie należy zagotowywać mleka. Do mleka dodać masło i mieszać do momentu kiedy masło się rozpuści, dodać drożdże. Do naczynia należy przesiać mąkę, wsypać cukier puder, wlać letnie mleko z masłem i drożdżami, dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć delikatną i jednolitą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do blaszki wyścielonej papierem śniadaniowym, układamy plasterki jabłek. Na wierzch robimy kruszonkę w sposób następujący: należy margarynę z mąką pszenną i cukrem rozetrzeć łyżką do uzyskania grudek. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Piec ciasto w temp. 180 stopni C przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 02.02.2013 22:30
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak