Sposób przygotowania

Przygotować ciasto, zagniatając składniki z następujących składników: masło, kwaśna śmietana, żółtka, sól, zimna woda, proszek do pieczenia . Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 40 minut. Przygotować owoce: umyć, oczyść, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 3-4 mm. Na cieście ustawić formę do ciasta i wyciąć kształt formy o około 3 cm większym niż foremka. Przełożyć wycięty prostokąt- kształt formy do foremki, rozłożyć równomiernie i przycisnąć mocno, by na całej powierzchni ciasto równo przylegało. Nożem obciąć brzegi ciasta wystające poza formę. Przełożyć owoce do formy i rozłożyć równomiernie na cieście. Z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości ok. 1cm. Najpierw na wierzchu ciasta ułożyć paski w jedną stronę. Następnie należy układać na zmianę poprzeczne, podnosząc co drugi i przeplatając, aż powstanie kratka na całym cieście. Na koniec ułożyć pasek na rancie, by zakryć niedoskonałości na brzegach. Małym kieliszkiem wycinać w cieście kilka kółek. Z kółek - też kieliszkiem - odciąć małe listki - po 2-3 na kółko. Na listkach tępą stroną noża wycinać wzorek imitujący żyłkowanie na liściach. Zwilżyć lekko listki po lewej stronie i ułożyć na cieście. Wykonać róże, wycinając kółka kieliszkiem i formować różyczki z ciasta. Na koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Wstaw na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    ładny kolorek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !