Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z kruszonką, z morelami i z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 1 szczypta
mąka tortowa 2,5 szklanka
drożdże 0,5 kostka
masło 3 łyżka
jajko 2 sztuk
cukier kryształ 1/4 szklanka
woda 3 łyżka
morele 3 sztuk
mleko 100 ml
jabłka 3 sztuk
mąka pszenna 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką, z morelami i z jabłkami

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki (odsypać z dwóch szklanek mąki przeznaczonej na ciasto), wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę (dwie szklanki bez 3 łyżek, które przeznaczone są do zaczynu), lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone morele, następnie posypać kruszonką. Składniki na kruszonkę: mąka - 4 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak