Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa z indyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
marchewka 2 sztuki
mąka 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
chili w proszku
woda 1 litr
marynata
cebula czerwona 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa z indyka

Kroki postępowania

1
Marynata:
Drobiowa kostka rosołowa
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki gorczycy białej
½ łyżeczki płatków chili
Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy

Do moździerza wsypujemy kmin, gorczycę, paprykę w proszku, chili, pieprz i suszone zioła. Dodajemy kostkę rosołową i wszystko dokładnie rozcieramy. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy
Krok 1 - Zupa gulaszowa z indyka foto
2
Z udźca zdejmujemy skórę i usuwamy kość. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wszystko dokładnie nacieramy marynata. Odstawiamy na 2 godziny
Krok 2 - Zupa gulaszowa z indyka foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, marchewkę po obraniu kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Możemy wcześniej obrać paprykę ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Krok 3 - Zupa gulaszowa z indyka foto
4
Teraz bierzemy garnek z grubym dnem, albo dużą patelnię z przykrywką i podsmażamy zamarynowanego indyka, mieszając od czasu do czasu. Jak mięso zetnie się już z każdej strony, posypujemy całość mąką, mieszamy
Krok 4 - Zupa gulaszowa z indyka foto
5
wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa. Doprawiamy łyżką słodkiej papryki w proszku i łyżeczką pieprzu ziołowego. Smażymy przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 5 - Zupa gulaszowa z indyka foto
6
Wlewamy wodę i całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym ziołowym, suszonym tymiankiem, słodką papryką i chili. Zupa powinna być dość pikantna.
Krok 6 - Zupa gulaszowa z indyka foto
7
Zupa gulaszowa z indyka- najlepiej podawać z bagietką pokrojoną na kromki
Krok 7 - Zupa gulaszowa z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 10.02.2012 10:55
znakomita! myślę, że warto wypróbować, aby się przekonać o jej smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak