Sposób przygotowania

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wydostała się poza naczynie. Następnie wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu ciasta, czekamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy bite śmietany w proszku z mlekiem według przepisu podanego na opakowaniu i wlewamy do bitej śmietany galaretkę ostudzoną, mieszamy. Biszkopt przekrawamy na połowę i powstałą piankę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiaaa

    Smakowicie wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    wygląda ciekawie :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    super ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    musi być pyszne
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Fajnie wyglada

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !