Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z musem brzoskwiniowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanka
jajko 6 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka
śmietanka kremowa 3 opakowanie
cukier puder 1/4 szklanka
czekolada gorzka 5 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z musem brzoskwiniowym

Jajka sparzyć wrzątkiem, białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ. Dodać żółtka, nadal ubijając składniki. Mąkę tortową zmieszać z ziemniaczaną przesiać ze sobą obie mąki i delikatnie dodać do ciasta, dodać również proszek do pieczenia, mieszając drewnianą łyżką. Blaszkę prostokątną na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto do blaszki. Piec w temperaturze około 180 -190 stopni C przez około 40-50 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić go. Brzoskwinie z puszki odcedzić, zmiksować blenderem, dodać do brzoskwiń rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Na biszkopt wyłożyć mus brzoskwiniowy. Śmietankę kremówkę schłodzić, ubić mikserem na sztywną masę, dodać cukier puder. Wyłożyć masę na mus i na biszkopt. Zetrzeć czekoladę gorzką na wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak