Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie afrodyzjaki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
mąka 2,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 1 łyżka
CIASTO CZEKOLADOWE
mąka 2 szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
jajko 4 sztuki
olej 100 ml
jogurt 100 g
MASA
truskawki 500 g
śmietana kremówka 400 ml
czekolada mleczna 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Letnie afrodyzjaki

Kroki postępowania

1
1 cukier waniliowy
MASA CZEKOLADOWA:
500 ml jogurtu naturalnego
0,5 szklanki cukru pudru
1 czekolada mleczna
4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
1 czekolada mleczna
1 paczka ciastek "Katarzynki"

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, margarynę oraz żółtka i śmietanę, ciasto szybko zagnieść dokładnie na jednolita gładką masę. Ciasto może się lekko kleić. Odstawić do lodówki na ok 30 minut. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto jasne a następnie posypujemy pokruszone ciastka "Katarzynki"
Krok 1 - Letnie afrodyzjaki foto
2
Mąkę przesiać do miski dodać kakao, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać cukier, jajka, olej oraz jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Wylewamy na ciastka. Pieczemy ok 30-35 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Letnie afrodyzjaki foto
3
Truskawki kroimy w ćwiartki. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Chwilkę miksujemy a następnie dodajemy truskawki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.Masę nakładamy na ciasto. Czekoladę mleczną ścieramy lub drobno kroimy i posypujemy po masie śmietanowej.
Krok 3 - Letnie afrodyzjaki foto
4
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy z łyżka jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy i dodajemy do czekolady, ponownie mieszamy, aż składki się połączą i wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto schładzamy ok 2-3 godzin. Smacznego !!
Krok 4 - Letnie afrodyzjaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 18.01.2017 14:14
super deser
pestka 12.12.2016 16:03
pyszne ciasto
Klausia 12.07.2016 23:22
dobre ciacho
Edita 07.02.2016 08:43
fajnie wyglada
czekoladka_m 09.01.2014 18:52
Ale musi być pyszne!
krystyna330 21.11.2013 15:10
fajne polaczenie
olkaaa 10.08.2013 12:11
bardzo kuszące
Angelika10 22.04.2013 02:23
mniam mniam
mirosława4 17.11.2012 21:01
wygląda smakowicie
caralajna 16.08.2012 09:12
fajne ciacho
RenataZ-et 20.05.2012 17:09
pychotki :)
IlonaAlbertos 23.02.2012 23:54
Smakowita :)
Anna146 10.02.2012 06:59
smak lata zimą - super
agnieszka137 09.02.2012 23:24
super wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak