Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórki pomarańczowe pokrojone 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
woda 3 łyżki
imbir starty 5 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie

Zanim poobierasz pomarańcze bardzo starannie je umyj w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich chemicznych środków konserwujących. Następnie obierz je bardzo cienko, bez albedo /białej skórki/. Obrane skórki zalej zimną wodą i mocz przez 2 doby, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie. Po 2 dobach moczenia skórki włóż do rondelka i zalej zimną wodą i gotuj około 10 minut. Następnie odlej wodę, skórki ostudź i pokrój w cienkie paseczki.

Z cukru i wody ugotuj syrop, wrzuć do niego pokrojone skórki, plasterki świeżego imbiru i gotuj 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Odstaw z ognia i odstaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotuj skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, usuń imbir, a skórki przełóż do słoiczków. Jeśli nie, to ponownie gotuj skórki jeszcze przez 5-10 minut. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.02.2014 21:35
świetny pomysł :)
IZABELA29 23.04.2013 10:12
kusząca propozycja do zrobienia
caralajna 29.11.2012 11:22
taki inny sposób na przygotowanie skórki :)
alaaa 02.11.2012 21:17
wyobrażam już sobie zapach ciasta z tą skórką,pycha
Grazyna0211 31.07.2012 19:36
świetne połączenie smaków
misia53 02.06.2012 22:52
śliczny kolor ma twoja skórka i ciekawy smak
IZABELA29 23.03.2012 08:28
nigdy nie robiłam
caroline1983 03.03.2012 18:10
idealna do ciast :)
ben-ka 11.02.2012 08:36
aromatyczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak