Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Monte Bianco z koprem włoskim i Rumem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
szczypta soli
bita śmietana 500 g
sok z cytryny 2 łyżeczki
białka jaj 5
migdały 50 g
kasztany jadliwe 600 g
cuker 250 g
cukier puder 200 g
ziarna kopru włoskiego
kandyzowane fiolki
garść kasztanów
rum 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Monte Bianco z koprem włoskim i Rumem

Najpierw przygotowujemy merringę czyli bezę. W tym celu ubijamy białka z jajek z 200g cukru , sokiem z cytryny i dodatkiem soli. Na szkła Żaroodporne przykryte papierem cukierniczym wyciskamy z worka cukierniczego ubitą masę , nadająć jej kształt klasycznych bezików. Całość wypiekamy przez godzinę w temp. 80 C. Tymczasem przygotowujemy krem z kasztanów . Należy obrać surowe kasztany z łupiny i gotować je w lekkiej osolonej wodzie przez 40 minut. Dla aromatu do gotującej się wody wkładamy woreczek zawierający ziarna kopru włoskiego. Po przegotowaniu kasztany odcedzamy i zdejmujemy z niej czerwonobrązową skórkę. Ponownie umieszczamy je w garnku , zalewamy mlekiem i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 50g cukru. Po zestawieniu z ognia dodajemy rum oraz pokruszone migdału , a następnie mielimy całość na kasztanowe spaghetti. Następnie budujemy konstrukcję góry , na spód kładziemy gotową bezę i przekładamy ja przemielonym kremem kasztanowym. Ubijamy śmietanę z 200g cukru pudru i przykrywamy nią naszą górę. Dekorujemy kandyzowanymi fiołkami i Kawałkami kasztanów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JUSTYNA61 14.02.2012 17:06
mniam, spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak