Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
jaja 1 szt
sól do smaku
mięso mielone 25 dag
kapusta kiszona 35 dag
cebula 1 szt
pieprz
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kapustą

Kapustę poszatkować (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) i ugotować do miękkości. Mięso podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i partiami wlewać wodę i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić. Z ugotowanej kapusty odcisnąć wodę i zmielić w maszynce na dużych oczkach. Mięso podsmażone zmielić na małym oczkach i wymieszać z kapustą. Dodać cebulę, pieprz i sól i ponownie wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, na środek każdego nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać na osolony wrzątek i od czasu wypłynięcia gotować jeszcze około 3-4 minuty. Wybierać łyżką cedzakową. Ja do wrzątku dodaję odrobinę oliwy, pierogi nabierają ładnego połysku i nie sklejają się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.08.2013 21:36
mniam pyszności
kate.500 14.05.2012 19:08
super
Mariusz10 07.04.2012 16:45
pycha
romanrafal
romanrafal 13.03.2012 14:41
uwielbiam
MAR3STA 20.02.2012 16:38
pyszne!
owocówka 09.02.2012 19:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak