Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprocz dzemu służą do zrobienia ciasta.



Wszystkie składniki wymienione należy zmiknoować, oczywiście oprócz oleju. Na przygotowanej patelni należy rozprowadzić bardzo mała ilość oleju. Następnie nastawiamy ją na gazie i mocno rozgzrewamy. Do ciasta dodajemy olej i dokldnie mieszamy. Na patlenie wylewamy tak około 1/2 łyżki ( takiej jak do zupy- bynajmniej w moim przypadku) a nawet ciut mniej przygotowanego ciasta nalesnikowego. Od tego moemenctu na patelnie nie wlewamy juz oleju, w koncu znajduje sie on uz w cieście naleśnikowym. i tak postępujemy kolejno z każdym nalesnikim. Oczywiście smażymy go z jednej i z drugiej strony.


Gotowe placki naleśnikowe nalezy z jednej strony pokryć dzemem truskawkowym, jego ilośc zalezy od osoby , jal lubi dzemu wiecej to więcej, ale zeby nie wypływał z placka. Ilośc dzmu indywidalna, w zależności jak kto lubi, Następnie nalesnika składamy w trojkąt, najpierw na pół , potem nzowu na pół. Jak ktoś chce to Polewamy śmietaną i jemy. Czasem niektórzy lubią nalesniki podgrzać wcześniej by były bardziej chrupiące. Wiec smietane kladziemy dopiero po podgrzaniu nalesnika.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    moje dzieciaki z nimi przepadają i faktycznie z truskawkowym dżemikiem najsmaczniejsze :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    musze zrobic,m a ze swoim dzemem sa superowe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    pyszne takie naleśniki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    świetne,bardzo lubię naleśniki z dżemem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !