Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pomarańczowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 2 szt
soku pomarańczowego 1 szkl
czosnku 3 ząbki
cebule 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
śmietana 18 proc 1/2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion drobiowy 1/2 szkl
olej 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pomarańczowym

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Z soku pomarańczowego, 1/5 szkl. oleju i czosnku przeciśniętego przez praskę zrobić marynatę. Zalać nią mięso i wstawić na noc do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Na tym samym tłuszczu usmażyć osączone mięso, doprawić. Bułkę tartą zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju. Wlać bulion oraz marynatę osączoną z mięsa, dokładnie wymieszać. Dodać cebulkę i śmietanę, zagotować, dodać mięso. Dusić ok. 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 29.01.2014 15:37
bardzo dobre
Mati13 26.11.2013 21:11
oryginalny, ciekawe połączenie
Iwusia 06.10.2013 23:54
uwielbiam mięso drobiowe z owocami
caralajna 03.01.2013 09:40
bardzo oryginalne smaki
smakowita 01.06.2012 12:31
fajne i ciekawe danie
anemon 20.05.2012 20:33
Bardzo ciekawe połączenie smaków, a że lubię mięso łączyć z owocami to chętnie wypróbuję Twój pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak