Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krupnik z kaszą jęczmienną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 5 litrów
mięso wieprzowe
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 6 szt
por 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
ziemniaki 5 szt
kasza jęczmienna 1,5 torebeczki
mleko 1 szklanka
koperek
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: krupnik z kaszą jęczmienną

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, por, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 min (aby mięso było miękkie). Pozostałe warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler) obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, odkładamy na bok. Resztę warzyw ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy do zupy. W tym samym czasie dodajemy kaszę (oczywiście bez torebeczek). Ciągle gotujemy i co jakiś czas mieszamy. Gdy kasza już napęcznieje i zagęści zupę - dodajemy ziemniaki i wlewamy mleko. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie. Na koniec wrzucamy pokrojony świeży koperek (ja go mrożę, ważne żeby nie był suszony) i doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak