Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane pyzy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 20 szt
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
sól
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane pyzy

15 ziemniaków ugotować w mundurkach, wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych dziurkach. Masę przełożyć na sitko wysłane gazą, i odcisnąć sok do podstawionej miseczki, pozostawić na 15 minut.

Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlać sok z wierzchu. Osad wymieszać z surowymi i ugotowanymi ziemniakami. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól do smaku i wyrobić gładką masę.

Z ciasta formować małe kulki. Ugotować je w osolonej wodzie. Jak wypłyną na wierzch przełożyć na półmisek. Polać można je tłuszczem lub cebulką. Ja wolę same bez niczego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 09.02.2012 16:33
no i narobiłam sobie smaka, ogladając te pyzy :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak