Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiórkowiec z wiśniami i czekoladą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
białko 4 sztuk
mąka tortowa 3 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier kryształ 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
wiórki kokosowe 1 opakowanie
dżem wiśniowy 1 opakowanie
masa toffi 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Wiórkowiec z wiśniami i czekoladą

Jaja sparzyć, oddzielić białek od żółtek. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Białka- 6 szt. ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka- 6 szt ubić z cukrem. Połączyć pianę z białek z ubitymi żółtkami, wsypać cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, i mąkę tortową. Połączyć składniki. Przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć spód blaszki papierem do pieczenia i wlać ciasto biszkoptowe. Białka jaj- 4 sztuki ubić i wsypać wiórki kokosowe. Wyłożyć powstałą masę na biszkopt. Piec ciasto przez około 40-45 minut w temp. 180-190 stopni C. Wyjąć biszkopt, ostudzić go i przekroić na połowę. Posmarować jeden biszkopt dżemem wiśniowym. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę toff - gotową i wyłożyć na dżem. Przykryć masę drugim biszkoptem- wierzch piana z białek i wiórki kokosowe. Według przepisu podanego na opakowaniu roztopić polewę czekoladową i wylać ją na wierzch ciasta- robiąc wzory na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 09.02.2012 15:53
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak