Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 100 dag
marchewka 6
pietruszka 2
cebula 2
seler
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
mąka
olej
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól
pieprz
bulion warzywny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Filety opłukać,osączyć,oprószyć solą z obu stron.Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.Po tym czasie jeszcze raz opłukać.Mąkę wsypać na płaski talerz,panierować ryby z obu stron.Ryby smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone ryby trzymać w cieple.Marchewkę,pietruszkę,seler,zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Cebulę pokroić w krążki.Kilka łyżek oleju rozgrzać w garnku,wrzucić warzywa,kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych,smażyć 5 min.Wlać bulion,przyprawić solą i pieprzem do smaku.Dusić ok.30 min,do momentu,aż warzywa będą miękkie.Dodać koncentrat i wymieszać.Na dnie dużego naczynia ułożyć obok siebie kilka usmażonych filetów.Przykryć je grubą warstwą duszonych warzyw.Czynności powtarzać,aż skończą się ryby i warzywa.Przygotowane danie odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz.Potrawę podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 16.04.2012 21:31
Pyszne i zdrowe jedzonko :)
jola1508 09.03.2012 21:52
mniam mniam
jola1508 09.03.2012 21:52
mniam mniam
Seba 03.03.2012 10:24
moja ulubiona
Justyna28 23.02.2012 14:19
wygląda pysznie:)
Wafelek2601 19.02.2012 17:31
smaczna
Anna138 16.02.2012 18:48
pyszna
IrenaM 13.02.2012 22:36
pyszna i zdrowa rybka :)
treonina 09.02.2012 16:55
dobra polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak