Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frankfurterki w cieście schowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
jaja 2 szt
olej 1 łyżka
sól do smaku
cukier 1-1,5 łyżki
kiełbaski - frankurterki 6 szt
ogórek kiszony 12 kawałków
ketchup
sól prowansalska
jajko 1 roztrzepane
ser gouda 12 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Frankfurterki w cieście schowane

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski. W osobnej misie drożdże wymieszać z cukrem (około 1 - 1,5 łyżki). Gdy ładnie się połączą dodać do nich całe jajko, żółtko, mleko i olej - wymieszać. W mące zrobić dołek i dodać drożdże i sól. Wymieszać.
Krok 1 - Frankfurterki w cieście schowane foto
2
Zarobić ciasto i zostawić na około 30minut do wyrośnięcia (czas może ulec zmianie - trzeba obserwować ciasto). W tym czasie podzielić każdą z kiełbasek na dwie części.
Krok 2 - Frankfurterki w cieście schowane foto
3
Gdy już ciasto wyrośnie rozwałkować je, podzielić na trójkąty i każdy posmarować ketchupem, położyć plasterek sera i kiełbaskę i ogórek. Zawinąć.
Krok 3 - Frankfurterki w cieście schowane foto
4
Wierzch posypać delikatnie solą prowansalską i zapiekać w piekarniku w 170 stopniach przez około 20-25 minut, do chwili aż się ładnie zarumienią.
Krok 4 - Frankfurterki w cieście schowane foto
5
Podawać gorące z musztardą, ketchupem lub innym dodatkiem wedle uznania.
Krok 5 - Frankfurterki w cieście schowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.08.2013 21:35
rewelacja jak dla mnie
kate.500 20.03.2012 09:10
slicznosci i pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak