Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy drobno pokrojony chleb, wydrążony z chlebków przeznaczonych na zupę( środki wydrążamy) i wlewamy ok. 2 l wody, następnie stawiamy na małym ogniu. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, następnie zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i ucieramy razem. Chleb gotujemy ok. 30 min często mieszając, w trakcie dodając kawałek masła, sól i pieprz. Po zagotowaniu, całość przecieramy przez gęste sito (można zmiksować), następnie wlewamy do garnka i czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy uduszone mięso oraz odsączoną z wody kukurydzę, gotujemy na wolnym ogniu. Po zestawieniu zupy z ognia oddzielamy żółtko od białka, żółtka ubijamy ze śmietaną, solą, pieprzem i dodajemy do całości. Wszystko trzeba dobrze wymieszać. Gotową zupę należy podawać w wydrążonych chlebkach, natartym oliwą z czosnkiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda jak chleb pieczony w doniczce:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !