Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort miłosny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanka
czekolada mleczna 3 sztuk
wiórki kokosowe 1 opakowanie
dżem morelowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 0,5 litr
orzechy włoskie 1/4 szklanka
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort miłosny

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o kształcie serca silikonową nie smarować, ponieważ silikonowych foremek się nie natłuszcza. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka mikserem, cukier wsypać i ubijać tak długo, aż białka będą sztywne i błyszczące. Nadal ubijać, dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łopatka lub łyżką. Przełożyć do formy, piec 35-45 minut. Biszkopt wystudzić, przekroić na pół. Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki- 2 łyżki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Biszkopt posmarować dżemem morelowym, nałożyć śmietanę. Nakryć drugą połową biszkoptu, nałożyć polewę czekoladową. Boki obłożyć zmielonymi orzechami. Udekorować gotowymi elementami - różami dekoracyjnym i bitą śmietaną. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 09.02.2012 14:27
super na walentynki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak