Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cykorią i kozim serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 260 g
semolina 125 g
drożdże świeże 20 g
woda 200 ml
sól 1/2 łyżki
cukier 1/2 łyżki
cukoria 4 szt
cebula czerwona 2 szt
miód płynny 4 łyżki
śmietana 18 proc 4 łyżki
musztarda ostra 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
masło 4 łyżki
ser kozi 8 (twardy)

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cykorią i kozim serem

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Mąki wymieszać, dodać sól, oliwę z oliwek i połowę wody. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto stopniowo dodając resztę wody. W zależności od rodzaju mąki wody może być trochę mniej lub więcej. Jeżeli chcemy zrobić placek na samej mące pszennej dajemy jej 385 g a wody będzie mniej potrzeba.
Ciasto zagnieść w kulę i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Cykorię pokroić na ćwiartki, wyciąć głąbik i jeżeli nie lubimy goryczki wymoczyć 10-15 minut w lodowatej wodzie, ja moczę krócej. Wyjąć z wody i osuszyć.
Cebulę czerwoną pokroić w cienkie plasterki lub piórka i podsmażyć na połowie masła. Gdy jest miękka ale nie zrumieniona odłożyć na bok. Na patelnię dodać resztę tłuszczu (ja smażę zawsze na maśle) wrzucić cykorię i podsmażyć aż zmięknie i lekko się zarumieni. Wtedy dodać miód i ciągle mieszając smażyć aż się skarmelizuje.
Śmietanę wymieszać z musztardą, dosolić i dodać pieprz.

Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i z każdego uformować cieniutki, okrągły placek. Brzegi placka zawinąć żeby utworzyć rant. Mnie z tej porcji wyszły 4 placki. Na każdy placek nałożyć sos śmietanowy, 1/4 karmelizowanej cykorii, następnie 1/4 cebuli. Ser porwać na drobne kawałki i ułożyć równomiernie na plackach.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 220 st, do czasu kiedy placki się zrumienią a ser będzie całkowicie stopiony. Smacznego :)
Sma

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 24.05.2012 23:05
trochę pracochłonne
freekate 27.02.2012 09:56
warto się przekonać i chociażby spróbować :) ja jestem zadowolona że spróbowałam bo moim zdaniem jest pyszny :)
IZABELA29 27.02.2012 08:28
coś nie jestem przekonana do koziego sera
Aga20 11.02.2012 08:10
mmmmm ciekawe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak