Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Mąki wymieszać, dodać sól, oliwę z oliwek i połowę wody. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto stopniowo dodając resztę wody. W zależności od rodzaju mąki wody może być trochę mniej lub więcej. Jeżeli chcemy zrobić placek na samej mące pszennej dajemy jej 385 g a wody będzie mniej potrzeba.
Ciasto zagnieść w kulę i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Cykorię pokroić na ćwiartki, wyciąć głąbik i jeżeli nie lubimy goryczki wymoczyć 10-15 minut w lodowatej wodzie, ja moczę krócej. Wyjąć z wody i osuszyć.
Cebulę czerwoną pokroić w cienkie plasterki lub piórka i podsmażyć na połowie masła. Gdy jest miękka ale nie zrumieniona odłożyć na bok. Na patelnię dodać resztę tłuszczu (ja smażę zawsze na maśle) wrzucić cykorię i podsmażyć aż zmięknie i lekko się zarumieni. Wtedy dodać miód i ciągle mieszając smażyć aż się skarmelizuje.
Śmietanę wymieszać z musztardą, dosolić i dodać pieprz.

Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i z każdego uformować cieniutki, okrągły placek. Brzegi placka zawinąć żeby utworzyć rant. Mnie z tej porcji wyszły 4 placki. Na każdy placek nałożyć sos śmietanowy, 1/4 karmelizowanej cykorii, następnie 1/4 cebuli. Ser porwać na drobne kawałki i ułożyć równomiernie na plackach.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 220 st, do czasu kiedy placki się zrumienią a ser będzie całkowicie stopiony. Smacznego :)
Sma

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Aga20

    mmmmm ciekawe;)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    coś nie jestem przekonana do koziego sera
  • 0
    original
    Opublikowano

    freekate

    warto się przekonać i chociażby spróbować :) ja jestem zadowolona że spróbowałam bo moim zdaniem jest pyszny :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    trochę pracochłonne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !