Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki gulasz warzywny z łopatką wieprzową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości
cukinia
cebula
papryka
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
otręby
bulion

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki gulasz warzywny z łopatką wieprzową

Warzywny gulasz gości na moim stole rzadko, ale zawsze z pyzami na parze. Polecam to połączenie!

1. Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w piórka ( grube) cebulę.
2. Kiedy łopatka jest już podsmażona zalewamy ją bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości.
3. W tym czasie kroimy warzywa: paprykę ( różne kolory ) w grubą kostkę i cukinię w plastry lub półksiężyce.
4. Wrzucamy paprykę, a kiedy jest już miękka porzucamy cukinię.
5. Na koniec, jeśli sos jest za rzadki musimy go zagęścić. Ja dodaję otręby, ale może być też mąka.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 08.02.2012 21:12
pycha, bardzo lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak