Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 450 g
wasabi
łosoś filet 20 dag
awokado 1
ogórek 1
nori 6 sztuk
sos sojowy
zaprawa do ryżu
ocet ryżowy 60 ml
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 600 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem

Kroki postępowania

1
Ryż płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zanurzam w wodzie i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz go płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą mineralną. Stawiam na ogień i zagotowuję. Następnie ogień zmniejszam na taki, aby tylko podtrzymywał gotowanie. Garnek przykrywam pokrywką. Gotuję 15 minut.
Krok 1 - Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem foto
2
Po tym czasie ryż przekładam do miski. Z octu, cukru i soli przygotowuję zaprawę. Składniki mieszam i podgrzewam w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia. Uważam aby nie zagotować. Zaprawę również studzę. Tak przygotowaną zaprawą polewam ryż. Delikatnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wypił zaprawę.
Krok 2 - Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem foto
3
Łososia pozbawiam skóry i kroję w paski. Awokado kroję w słupki, a ogórka w cienkie paski bez części nasiennej.
Krok 3 - Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem foto
4
Na macie kładę nori matową stroną do góry. Rozkładam cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni nori rozpoczynając od dołu (biorąc ryż można lekko zwilżyć ręce, ale należy uważać aby nie zamoczyć nori). Na środku rozsmarowuję pasek wasabi.
Krok 4 - Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem foto
5
Układam w poprzek po pasku łososia, awokado oraz ogórka. Zwijam wykonując jeden obrót.
Krok 5 - Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem foto
6
Następnie roladkę ściskam, podnoszę matę i kończę rolowanie. Tak przygotowane sushi kroję na mniejsze kawałki lekko zwilżonym nożem (6-8 kawałków).
Krok 6 - Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem foto
7
Podaję z sosem sojowym, a każdą porcję przegryzam marynowanym imbirem. Itadakimasu.
Krok 7 - Sushi – maki z łososiem, awokado i ogórkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 31.10.2012 23:20
Bardzo ciekawa propozycja.
smerfetka79 22.08.2012 23:34
a tu jak zwykle smacznie i wszystko dokładnie zobrazowane:))
edyta44 22.06.2012 21:42
fajne
kasienka23 23.05.2012 22:17
pycha
Jolanta_P-S 25.02.2012 21:01
Oj kusisz:)
eduszo
eduszo 10.02.2012 19:03
Oj dobre,to dobre szkoda tylko że ja sam rzadko to robie.
anna186 10.02.2012 10:44
lubie sushi
BernadettaP 09.02.2012 14:33
moje ulubione składniki :)
IZABELA29 09.02.2012 08:44
fajne , trzeba w końcu zrobić
stokrotka 09.02.2012 00:15
świetne
ben-ka 08.02.2012 22:25
Mistrzostwo!!!!! ja tak nie potrafię,brawo!:)
anna186 08.02.2012 21:59
pyszne
aginaa 08.02.2012 21:46
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak