Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem dla 2 osób

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 5 szt
szynka gotowana 4 plastry
dymka zeszczypiorkiem 1 szt
masło 1 łyżka
chleb słonecznikowy 2 kromki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z szynką i szczypiorkiem dla 2 osób

Plasterki gotowanej szynki kroimy w kostkę, cebulkę ze szczypiorkiem w krążki, szczypiorek zostawimy do posypania jajecznicy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wsypujemy szynkę i cebulkę, lekko dusimy aż cebula straci swoją surowość. Wbijamy 5 jajek, które wcześniej wbiliśmy do miseczki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i trzymamy tak długo na patelni, aż jajka uzyskają oczekiwaną przez nas konsystencję. Jajecznicę wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, możemy jeszcze doprawić pieprzem, podajemy z grzankami przygotowanymi w tosterze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.02.2012 19:19
jak już wspominałem dawno jajeczek nie jadłem w takiej postaci. Ale się poprawię :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak