Sposób przygotowania

W 100ml mleka rozpuścić drożdże, dodać do nich cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Do skręconych przez maszynkę ziemniaków dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, płynny tłuszcz i delikatnie ubite jajka na koniec dodać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, zagnieść gładkie ciasto które przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dostatecznie wyrośnie odrywając małe porcje ciasta uformować bułeczki które jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 st około 15 min, przed pieczeniem można bułeczki posmarować mlekiem.

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    miałam gdzies przepis na chleb z ziemniakami ....
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sandra9

    Ale nie napisane ile tych ziemniaków.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !