Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w sakiewce

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 4 łyżki
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
olej do smażenia 4 łyżki
jabłka 3 sztuki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
woda 1 łyżka
szczypiorek 1 pęczek
pisak spożywczy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w sakiewce

Na początku robimy ciasto. Do średniej wielkości miski i wklepujemy całe jajko, dodajemy mleko - intensywnie trzepaczką mieszamy. dodajemy cukier waniliowy i ciągle mieszając mąkę. Odstawiamy na chwilkę, aby ciasto odpoczęło.
Czas na przygotowanie nadzienia - jabłka obieramy kroimy na małe cząstki.Do rondla wlewamy łyżkę wody, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i cukier. dusimy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Smażymy naleśniki (mnie wyszło 6 naleśników z tej porcji ciasta). Gdy naleśniki mamy usmażone, farsz także powinien być gotowy. Na każdy okrąg naleśnika kładziemy na środku farsz, tworząc sakiewkę związujemy szczypiorkiem. Dekorujemy talerz i sakiewki - podajemy. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 24.05.2012 15:07
Na pewno spróbuję, bo wyglądają tak slodko:):)
Agiatis 08.02.2012 17:17
Dziękuję Bardzo:) caralajna - uda Ci się:)
mikrusiak 08.02.2012 17:10
super pomysł...:) jestem pod wrażeniem...:) i robią wrażenie...:)
caralajna 08.02.2012 17:02
no więc dla mnie sztuką jest zrobienie takiego elastycznego ciasta, żeby je tak zawijać :) bardzo efektowne
ben-ka 08.02.2012 16:59
Prześliczne i z serduszkami takie Walentynkowe już:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak