Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do klusek śląskich

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebule 2
olej
mąka 6 łyżek
kostka do sosów
przyprawy
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do klusek śląskich

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Sos do klusek śląskich foto
2
Po 4 minutach dodajemy kostke do sosów, 2 liścia laurowe, 2 ziela angielskie, nieco soli i pieprzu
Krok 2 - Sos do klusek śląskich foto
3
przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą - doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3 - Sos do klusek śląskich foto
4
W tym czasie na patelni rumienimy mąkę, często mieszają, kiedy będzie ładnie przypieczona odstawiamy ją do wystudzenia.. Do zimnej maki stopniowo wlewamy gorącą wodę z sosu i energicznie mieszamy by nie powstały grudki.
Krok 4 - Sos do klusek śląskich foto
5
Sos łączymy z zasmażką i gotujemy jeszcze chwilę doprawiając do smaku.
Krok 5 - Sos do klusek śląskich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 09.04.2012 21:30
aż tutaj czuję ten aromat !
smile 16.03.2012 20:44
smakowity
Sroczka 08.02.2012 16:08
apetyczny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak