Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba drożdżowa z różowym lukrem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 125 ml
drożdże 4 dag
żółtko jajek 2 szt
jajko 2 szt
margaryna 100 gram
mąka 2 szklanki
aromat waniliowy 1 szt
skórka z cytryny
rum 125 ml
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Baba drożdżowa z różowym lukrem

Ciepłe mleko, wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakąś 1 godzinę. Rodzynki zalać rumem i odstawić także. Jak wyrośnie, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Rodzynki obtaczać w mące, dodać do ciasta. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wysmarować formę margaryna, włożyć ciasto do formy kominkowej i wygładzić na górze. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec do 1 godziny czasu. Potem wystudzone ciasto wyjąć z formy, zrobić lukier (przepis wedle uznania), ja zabarwiłam lukier na różowo barwnikiem spożywczym i posypałam wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.09.2014 14:10
fajna babka
natii3624 22.06.2012 21:46
mmm..super :)
zuzanna_z 21.02.2012 12:41
super babeczka
ziutula
ziutula 12.02.2012 22:51
ale baba smakowita....
Katarzyna/kate1980 08.02.2012 18:31
śliczna
Bartolomeo 08.02.2012 09:28
Aż ślinka cieknie
iziona 08.02.2012 08:58
Piękna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak