Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mango 25 dag
jabłka 25 dag
cebula 2 szt
ocet winny 75 ml
rodzynki 5 dag
imbir 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
laska cynamonu 1 szt
anyż 1 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
piepr 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney

Mango myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Mango, cebulę, jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy połowę cukru i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, często mieszając. Następnie dodajemy resztę cukru, rodzynki i gotujemy bez przykrycia, aż utworzy się syrop. Przyprawiamy ziołami, sola, pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka chwil. Gorący sos przelewamy do słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Można je przechowywać w lodówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piekarz29 08.02.2012 20:51
ciekawy przepis
marcin36 07.02.2012 18:49
coś nowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak