Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Danusi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciastko
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 1 opak
masło 0,5 kost
cukier 3/4 szkl
drożdże 4 dag
mąka 50 dag
mleko 1 szkl
masa makowa
cukier 0,5 szkl
mak 1,5 szkl
rodzynki 2 łyżki
miód 2 łyżki
smazona skórka pomarańczowa
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Danusi

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Masło przełożyć do rondla, roztopić. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.
Krok 1 - Makowiec Danusi foto
2
Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne,odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2 - Makowiec Danusi foto
3
MASA MAKOWA
Mak zalać 3 szklankami wody, gotować chwilę odstawić do napęcznienia maku. Odcedzić, dwukrotnie zemleć. Margarynę rozpuścić dodać mak, miód, cukier i bakalie. Smażyć kilka minut, mieszając. Do masy makowej dodać ubitą pianę z białka, ostudzić. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć makowiec.
Krok 3 - Makowiec Danusi foto
4
Piec w nagrzanym piekarniku 50 minut w 180 stop. Gotowy makowiec polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami
Krok 4 - Makowiec Danusi foto
5
Gotowy makowiec polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami
Krok 5 - Makowiec Danusi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 08.02.2012 07:22
makowiec - pierwsza klasa!
ziutula
ziutula 07.02.2012 21:47
lubię takie makowce....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak