Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 1/2 kg
szpinak świeży 40 dag
śmietana 18 proc 15 dag
masło 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
pieprz
gałka muszkatołowa
sól
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szpinak dokładnie umyć i poodcinać grubsze części łodyg. Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem na około 2 minuty, po czym odsączyć. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć kilka minut na niewielkim ogniu, po czym dodać szpinak i smażyć wszystko razem przez około 5 minut. Następnie dolać całą śmietanę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusić przez około 4 minuty.
Odsączony makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowym i posypać startym parmezanem.
.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 29.05.2012 18:54
pyszne danie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak